Fundatia EUROSPERANTA

Centrul de Îngrijire si Asistenta pentru persoane vârstnice

“Sf. Maria”

Localitatea Maxineni

Judetul Braila

Prezentare

Fundatia EUROSPERANTA cu sediul în localitatea Brăila, Str. Barbu Ştefănescu Delavrancea nr4 C, reprezentată de domnul David Dumitru, a fost înfiinţată la data de 18.09.2007, cod de înregistrare fiscală (C.I.F) 22564205, având ca obiectiv principal integrarea socio-profesională a tinerilor, absolvenţi de învăţământ special, precum şi protecţia şi ajutorarea persoanelor cu probleme sociale şi probleme speciale.

Scopul Fundaţiei este de a:

- dezvolta si promova acţiuni de recuperare, integrare şi promovare socială a persoanelor sau grupurilor din societate în vederea îmbunătăţirii acţiunilor sau structurilor lor

- promova unele programe socio-economice de intervenţii şi susţinere socioeconomică a tinerilor aflaţi în dificultate

- ameliora condiţiile de viaţă ale bătrânilor în dificultate, izolaţi de comunitate sau ale celor din unităţile de protecţie socială

- optimiza condiţiile de dezvoltare şi educare a copiilor orfani, abandonaţi, precum şi programe sociale de intervenţie şi prevenţie a fenomenului “copiii străzii”

- promova unele programe socio-economice pentru integrarea în societate a persoanelor care prezintă diverse grade de handicap

- desfăşura unele programe care îmbunătăţesc starea de sănătate a populaţiei şi accesul la serviciile medico-sanitare

- promova unele programe de educaţie pentru adolescenţi, tineri şi adulţi care să contribuie la o bună dezvoltare şi integrare în societate

În anul 2012, am desfăşurat o serie de activităţi în domeniile a) protecţiei sociale a tinerilor cu dizabilităţi cât şi a protecţiei şi ajutorarea persoanelor cu probleme sociale (persoane vârstnice).

Aceste activităţi s-au concretizat prin:

- identificarea cazurilor sociale (fără statut social) care au necesitat intervenţii pe lângă autorităţi publice locale, eliberarea cărţilor de identitate, certificate de naştere, certificat de încadrare într-un grad de handicap

- găzduirea temporară a tinerilor fără statut social, orfani, proveniţi din învăţământul special la sediul Fundaţiei

- discuţii cu diverşi agenţi economici din localitatea Brăila în vederea ocupării unui loc de muncă (în funcţie de gradul de handicap al fiecăruia) a tinerilor găzduiţi temporar la sediul Fundaţiei .

Centrul de Îngrijire si Asistenta

pentru persoane vârstnice

“ Sf. Maria”

A fost înfiinţat în anul 2013 din dorinţa profundă a actualului coordonator: David Dumitru. Lucrând în acest domeniu şi acumulând peste 20 ani de experienţă, acesta a decis să construiască, să ofere persoanelor vârstnice un loc liniştit, retras, departe de agitaţia oraşului, dar în mijlocul societăţii. Prin forţe proprii, a pus bazele acestei oaze de linişte, unde bătrânii sunt îngrijiţi corespunzător, primesc medicaţie personalizată, socializează.

Acest Centru are drept obiectiv îngrijirea şi găzduirea pe termen nelimitat a persoanelor vârstnice denumite în continuare beneficiari.

Capacitatea maximă este de 12 locuri (în prezent toate locurile sunt ocupate). Beneficiarii primesc 3 mese principale, precum şi gustări . Săptămânal li se face un control amănunţit al stării de sănătate, realizat de către medicul Centrului.

Ca şi personal, dispunem de infirmiere, asistent social, asistent medical, medic, psiholog, bucătar, economist.

La cererea beneficiarilor, organizăm excursii la Mănăstirea Voievodală Măxineni (aflată în apropiere), şedinţe de îngrjire personală (coafor, manichiură, pedichiură).

Activităţile zilnce ale beneficiarilor, demonstrează că au format o adevărată familie întrucât se strâng toţi în camera de zi a Centrului şi spun poveşti, chiar şi poezii, organizează jocuri de societate, iar când vremea este favorabilă, aceştia se ocupă de îngrijirea florilor Centrului.

Conducerea Centrului încearcă să le ofere bătrânilor un adăpost plin de iubire, să creeze o atmosferă familială pentru ca aceştia să aibă o bătrâneţe liniştită.

Activitati

In perioada sărbătorilor Pascale, bătrânii Centrului sunt vizitaţi de către copiii de la grădiniţa din sat, precum şi de la şcoală. Aceştia le oferă un spectacol bătrânilor. Finalul este de fiecare dată copleşitor...fac schimb de zâmbete şi apoi realizeazi cât de mult se aseamănă bătrânii şi copiii.

Emoţiile sunt puternice de fiecare parte!

Sarbatoritii Centrului

In fiecare an, în fiecare lună ne sărbătorim bătrânii. Vrem să îi facem să se simtă iubiţi, să nu le lipsească nimic, să aibă mereu zâmbetul pe buze în ciuda greutăţile fizice (motrice) dar şi din punct de vedere psiho emoţional. Un tort, cadouri simbolice primite de la noua familie pare a fi o zi de naştere perfectă!

Voluntari

În lunile de vară, aşteptăm cu mare drag voluntari. Aceştia vin, stau de vorbă cu bătrânii, se joacă, citesc împreună. Fiecare are de învăţat câte ceva…mai ales voluntarii de la bătrâni. Au nevoie de răbdare, încredere, voie bună și totul urmează cursul firesc.

Organizare cursuri de formare profesionala

In anul 2015 am organizat cursuri de “Îngrijitor bătrâni la domiciliu”.

Cursanţii au avut posibilitatea de a întelege mai bine fazele bătrâneţii, de a învăţa tainele îngrijirii unui bătrân deplasabil/nedeplasabil, independent/dependent precum şi acordarea primlui ajutor. Rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor cursanţilor.

Caravana “ O inima sanatoasa”

In luna iulie a anului 2015, am organizat o caravană intitulată O inimă sănătoasă, în care am măsurat gratuit tensiunea arterială, glicemia precum şi IMC. Toate acestea nu le puteam realiza fără ajutorul voluntarilor noştri, studenţi la Facultatea de Medicină (Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Galaţi). Pe parcursul a 3 zile am monitorizat 4 sate din comuna Măxineni. Ne dorim ca această caravană să devină o tradiţie şi să le aratăm bătrânilor că sănătatea este cel mai de preț lucru.